DÖNÜŞÜMDE ULAŞIM VAR

DÖNÜŞÜMDE ULAŞIM VAR

29.02.2024 48

PROJE SORUMLUSU MERVE YILDIZ ŞİMŞEK
KATEGORİK ALANLAR Toplumsal Sorumluluk ve Gönüllük Faaliyetlerinin Yürütülmesi
UYGULAMA ADI DÖNÜŞÜMDE ULAŞIM VAR
UYGULAMA AMACI    Öğrencilerin atık materyallerin geri dönüşümüne katkıda bulunmaları ve bu atık materyallerle ortaya yaratıcı ürünler çıkarmalarının sağlanmasıdır.
UYGULAMANIN ÖZETİ    Öncelikli olarak bir ders saati ayrılarak öğrencilere Geri Dönüşüm konusu
ve önemiyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Böylelikle öğrencilerde bir Geri Dönüşüm bilinci oluşturulmaya çalışıldı. Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri kalıcı hale getirmelerini sağlamak ve Geri Dönüşüm bilincini öğrencilerin ailelerinde oluşturmak adına bir etkinlik yapılmasına karar verildi.
   Bu etkinlik seçilirken günlük hayatla ilişkili olmasına, öğrencilerin yaratıcılık özelliklerinin öne çıkarılmasına, öğrenci-aile iş birliğinin sağlanmasına ve geri dönüşüme katkı sağlanmasına önem verildi. Tüm bu öncelikleri kapsayacak şekilde atık malzemelerden ulaşım araçları tasarlama etkinliği yapılmasına öğrencilerle fikir alışverişi yapılarak karar verildi.
   Etkinliğin uygulama aşamasında öncelikle atık materyallerin toplanması için öğrencilere 1 hafta zaman tanındı. Bu süreçte tüm öğrenci ve velilerin geri dönüşüme katkıda bulunması amaçlandı.Toplama süresi sonunda öğrencilerden yaratıcı ulaşım araçları tasarımlarını bu atık materyallerle yapmaları istendi. Yapım aşamasında ailelerinde yardım alabilecekleri ancak tasarımın kendilerine ait olmasının önemli olacağı öğrencilere hatırlatıldı. Tasarım ve yapım süresi bittikten sonra tüm öğrencilerin tasarımlarını getirmeleri ve arkadaşlarına sergilemeleri için fırsat verildi.
   Cırt cırtlı şekilde tasarlanan ulaşım araçları platformuyla birlikte öğrencilerin tasarladıkları ulaşım araçları ile ulaşım türleri eşleştirilerek öğrencilerin günlük hayattaki ulaşım türlerini de kavramaları sağlandı. Tüm öğrencilerin tasarımlarını sergilemeleri ile etkinlik sonlandırıldı.
KURUM DIŞI PAYDAŞ VE
 ORTAKLAR
Öğrenci velileri, Tahran Türk Okulu öğretmen ve öğrencileri.
UYGULAMADA KARŞILAŞILAN
ZORLUKLAR VE DİKKAT EDİLECEK
HUSUSLAR
   Öğrencilerin tasarladıkları ulaşım araçlarının yapım aşamasında kullanacağı
kesici aletlere dikkat edilmelidir.
ELDE EDİLEN SONUÇLAR    Öğrenci ve velilerinde geri dönüşüm konusunda bir bilinç oluştuğu gözlemlendi.
   Atık materyaller kullanılarak ulaşım araçları tasarlanmasıyla öğrencilerin yaratıcı özelliklerinin ortaya çıkması sağlanmıştır.
   Öğrencilerin kendi tasarladıkları ürünleri arkadaşlarına sergilemeleri ve sunum yapmalarının öz güvenlerinin gelişimine katkı sağladığı gözlemlendi.
   Farklı ulaşım araçlarının ortaya çıkmasıyla birlikte öğrencilerin Hayat Bilgisi dersindeki Ulaşım Araçları ve Türleri konusunu daha kolay kavradıkları gözlemlenmiştir.
   
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NASIL
SAĞLANACAK?
   Geri Dönüşüm konusu hayatımızın önemli parçası haline gelmesi gereken bir konu olduğu için her ay öğrencilerden farklı konularda tasarımlar yapmaları istenerek projenin devamlılığı sağlanacaktır.
DİĞER OKULLARA
YAYGINLAŞTIRILABİLİR Mİ?
   Projemizin temeli Geri Dönüşüm olmasından dolayı tüm okullarda
rahatlıkla uygulanabilir bir projedir.
GÖREV ALAN ÖĞRENCİ SAYISI 36
GÖREV ALAN VELİ SAYISI 72
GÖREV ALAN DİĞER KİŞİ SAYISI 9

29-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-202429-02-2024