BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE

BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE

24.01.2024 287

PROJE SORUMLUSU ARZU BAYRAK - MERVE TAŞCI
KATEGORİK ALANLAR Sosyal/Kültürel ve Sportif Faaliyetlerde Başarının Arttırılması
UYGULAMA ADI BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE
UYGULAMA AMACI

   Dikkat ve konsantrasyon sorunları artan çocukların Akıl ve Zeka Oyunları ile birlikte bilişsel becerilerinde gelişim sağlama, akran öğrenmesi yoluyla işbirliği ve iletişim becerilerini geliştirme, grupla çalışma ve serbest zamanlarını nitelikli şekilde değerlendirme alışkanlıklarını kazandırmak amaçlanmıştır.

 

UYGULAMANIN ÖZETİ

   "BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE" projesi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama sınıf
öğretmenleri tarafından öğretilecek oyunların temin edilmesi, sürecin planlanması ve 2/A sınıfındaki hevesli öğrencilerin belirlenmesinden oluşmaktadır. Bu süre içinde okulda yapılan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında dereceye giren 4/E sınıfı öğrencileri de öğretici olarak belirlenir. Öğretici olarak belirlenen öğrencilere uygulama sürecinde neler beklendiği, süreç sonunda öğrenen konumundaki öğrencilerin gelinmesi istenen noktalar hakkında bilgi verilir. İkinci aşamada ise sınıf öğretmenleri rehberliğinde iki sınıf öğrencileri öğle aralarında zaman zaman okulun Akıl ve Zeka Oyunları sınıfında zaman zaman da öğrencilerin kendi sınıflarında bir araya getirilir. Öğrenciler arasında ilgi ve becerilerine göre eşleştirmeler yapılır. Büyük sınıf öğrencilerinden küçük sınıf öğrencilerine oyunların tüm kurallarını anlatmaları ve uygulamalı olarak göstermeleri istenir. 1 haftalık bir süre boyunca her gün bu uygulamalar tekrarlanmaya devam edilir. Bu süreç içinde öğretmenler çoğunlukla izleyici konumunda olup gerekli durumlar dışında sürece müdahale etmezler. 1 haftalık süreç sonunda başarılı olan ve oyunlara tamamen hakim olan küçük sınıf öğrencileri arasında yer değişiklikleri yapılarak projenin devamlılığı sağlanır. 1 aylık süre sonunda küçük sınıftaki öğrencilerin ilkokul seviyesindeki tüm Akıl ve Zeka Oyunlarının kurallarına hakim olmaları hedeflenir.

 

KURUM DIŞI PAYDAŞ VE
 ORTAKLAR
Öğrenci velileri
UYGULAMADA KARŞILAŞILAN
ZORLUKLAR VE DİKKAT EDİLECEK
HUSUSLAR

   Hem öğreten hem de öğrenenin öğrenciler olmasından dolayı hatalı öğrenmelere
fırsat vermemek adına öğretmenlerin yapacağı rehberlik büyük önem arz etmektedir. Öğretmenler sürece dışarıdan bir göz olarak gözlemcilik yaparak mutlaka katılmalıdır.

 

ELDE EDİLEN SONUÇLAR

   "BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE" projesi ile birlikte öğrenen durumundaki küçük sınıf öğrencilerinin dikkat sürelerinin belirgin bir biçimde arttığı, grupla çalışma becerilerinin geliştiği, kendilerini daha iyi ifade etme fırsatı bulmalarından dolayı sosyal yönlerinin geliştiği gözlemlenmiştir.
   Öğreten konumundaki öğrencilerde ise kendini ifade edebilme, liderlik yapabilme ve özgüvenli davranışlar sergileme konularında oldukça büyük ilerlemeler görüldü.    
   Tüm öğrencilerin serbest zamanlarını da daha verimli şekilde kullanma alışkanlığı kazanmış oldukları gözlemlendi.
   Öğrenen konumundaki öğrencilerin yeni öğrendikleri oyunları evlerinde ebeveynlerine öğretme konusunda istekli oldukları ve bu sayede öğrenci-veli-okul ilişkilerinin gelişimine de katkı sağlandığı gözlemlendi.
   Öğrencilerin birlikte hareket ederek zamanlarını bu tarz etkinliklerle değerlendirme alışkanlıklarını kazanması okul ikliminin de olumlu yönde ilerlemesine katkı sağladığı gözlemlendi.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NASIL
SAĞLANACAK?
   Bu yıl öğrenen konumundaki öğrenciler bir sonraki yıl öğreten konumuna geçirilip alt sınıflara eğitim vermeleri sağlanacak ve bu şekilde zincirleme yoluyla proje devam ettirilecektir.
DİĞER OKULLARA
YAYGINLAŞTIRILABİLİR Mİ?
   Büyükten küçüğe projesi akran öğrenmesi eğitimin her kademesinde
kullanılabilecek bir yöntem olduğu için rahatlıkla tüm okullarda uygulanabilir bir projedir.
GÖREV ALAN ÖĞRENCİ SAYISI 67
GÖREV ALAN VELİ SAYISI 23

24-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-202424-01-2024